Harjoitus 2

Tehtävä:

a) Aiheuta lokiin kaksi eri tapahtumaa: yksi esimerkki onnistuneesta ja yksi esimerkki epäonnistuneesta tai kielletystä toimenpiteestä. Analysoi rivit yksityiskohtaisesti.

b) Vapaaehtoinen kohta, ei ole opetettu vielä: Asenna SSH-demoni. Kokeile omalla ssh-palvelimellasi jotain seuraavista: ssh-copy-id, sshfs, scp tai git. (Helpoin lienee scp: ‘scp foo.txt tero@example.com:’)

c) Tee unelmien apt-get -komento: yksi komentorivi, joka asentaa suosikkiohjelmasi.

d) Asenna komentokehotteen paketinhallinnasta kolme itsellesi uutta komentorivillä toimivaa ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

Lähteet:

http://terokarvinen.com/2009/command-line-basics-4
http://terokarvinen.com/2008/commands-for-admin-4

a) Terminaalissa annan komennon $ sudo apt-get update. Sitten haluan katsoa lokin. Annan komennon $ less /var/log/auth.log. Tämän komennon avulla katsomme lokiin scrolling kautta. Uusia riviä ova seuraavaa:

log1

Jokaisen rivin alussa on tapahtuman päivämäärä ja aika. Sen jälkeen on tietokoneen nimi, harjoituksessa se on irina-VirtualBox. Seuraava sana sudo on ohjelma, joka merkitsee substitute user and do. Seuraava – irina on käyttäjän (minun) tunnus. Seuraava komennon osa on ”TTY=pts/6”. TTY on Terminal emulator eli virtuaalinen konsooli, pts/6 merkitsee konsoolin numero, missä kommenno tapahtuu. Esimerkissä se on numero 6. Komennon osa PWD=/home/irina viittaa hakemistoon, mistä komenno oli annetu. USER=root merkitsee, että komenno tehdään root oikeuksessa ja viimeiseksi COMMAND=/usr/bin/apt-get udate on komenno, joka oli suoritettu.

Seuraavaa kaksi rivia sanotaan, millä ajalla komennon suorittaminen alkoi, ja millooin se loppui. Voidaan laskea, että komennon suorittaminen kesti 19 sekunttia.

Nyt pitää saada lokiin virheilmoitus. Suoritan komennon $ sudo apt install gimp ja annan väärin salasanan. Olen saanut lokiin seuraavia riviä:

log2

Tästä lokista näen, että olen antanut 3 kertaa väärin salasanan. Komenno apt install ei ollut suoritettu.

c) Seuraavaksi asennetaan yhdellä komennorivillä tarvittavaa ohjelmia.

$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get -y install gimp krita doublecmd-qt

d) Olen asentanut lynx.

$ sudo apt install lynx

Se on konsoolin web-browser. Olen avannut lynx:n kautta gmail.com login-sivuston:

lynx

Mainokset